torstai 3. kesäkuuta 2010

Pienen menninkäispojan takki ja ekoajatuksia

En ole kirjoittanut mitään pitkään aikaan, kun on kesä ja mielessä aivan muut kujeet ;).

Olen muun muassa vahingossa huovuttanut mieheni villapaidan. Mutta ei huolta! Uusin mottoni on: Moka on uusi mahdollisuus! Aluksi ajattelin ommella paidasta pojalleni villavaippahousut, mutta luovuin ajatuksesta. Sitten päädyin tekemään siitä takin. Kaava on sovellettu kylpytakin kaavasta, jonka voi ostaa ja tulostaa täältä http://www.leikkaa-ompele.fi/main.php?loc_id=2. Tämmöinen menninkäistakki siitä sitten tuli:

Kuvassa lisäksi pikkuinen otos lempparikengästä, jonka sain keltäs muulta kuin anopilta. Sain anopilta kenkää ;D! Mutta asiaan. Paidasta ei riittänytkään huppuun, joten käytin siihen toisen pesemällä vahingossa pilatun villavaatteen. Teki vähän tiukkaa leikata Hiidenmaalta vuosia sitten ostettu lemppariliivi palasiksi, mutta saipahan näin uuden elämän, kun ei se minulle olisi enää mahtunut. Täytyy kyllä sanoa, että tämä takki on viimeisen päälle kierrätystuote, vain ompelulangat olivat uusia. Vuorena käytin äp:n aluslakanan, kun se on liian pieni pojan sänkyyn, hupussa vuorikankaana mummilta perittyä kangasta, kirjonnoissa käytin jämälankoja, huppu, sydän ja taskut ovat siitä vanhasta liivistä. Ei hajuakaan miten takki toimii käytännössä, kun se on vielä aivan liian suuri pojalle.

Huipuimmat fiilikset saan näistä kierrätys/tuunauskäsitöistä! Tuntuu hienolta keksiä asioille uusia käyttötarkoituksia ja kaippa siinä ekoilukin kiehtoo. Me muuten mietittiin miehen kanssa yks päivä ekoilua, että onko se nykyään vähän enemmänkin muoti-ilmiö vai halutaanko/yritetäänkö me todella pelastaa maailma. Itse ainakin myönnän, vaikka kovasti itseäni haluaisin ekoilijana pitää, että osaan sitä olla vain joissakin marginaalisissa asioissa. Harmillista sinänsä. Me yritetään ostaa luomua ja kuulumme sellaiseen luomuruokapiiriin, jonka kautta tilataan ruokaa lähitiloilta. Jos ei saada luomua niin sitten ainakin pyritään ostamaan Suomessa tuotettua ruokaa ja vähän kausituotteitakin, mutta ei suinkaan aina ja tiukasti vain näitä. Ystäväni kirjoittikin omassa blogissaan aiheesta ja siitä kai nämä ajatukset jäivät hyrräämään. Mutta voih, kun me ollaan niin monissa asioissa niin mukavuuden haluisia, välillä kuljemme autolla ihan vain laiskuudesta, koneet ja valot saattavat unohtua päälle, vaikkei niitä kukaan käytä ja molemmat rakastamme pitkiä kuumia suihkuja. Mummini varmaan nauraisi meidän ekoilulle. Hän kun osasi olla säästeliäs ihan ilman pinnistelyjä. Onneksi me miehen kanssa molemmat pelkäämme lentokoneella lentämistä, emme liiemmmin välitä shoppailusta muuten kuin sillon tällöin kirppareilla, tykkäämme ostaa käytettynä isommatkin tavarat ihan jo taloudellisista syistä, kestovaippaillaan jaksamisen mukaan ja onneksi minulla ei ole ajokorttia niin ei päästä autoilemaan molemmat. Joissakin asioissa me siis onnistummekin tarkotuksella ja tahattomastikin.

Kai sitä täytyy ajatella, että pienistä puroista syntyy joki ja joista valtameri. Olen keventänyt mieltäni näissä ympäristöasioissa iän myötä, joskus synkkinä aikoinani olin todella huolissani koko maapallon tulevaisuudesta. Voin sanoa, että se pelko oli todella todellinen. Edelleen pelottaa, mutta en enää ajattele, että ehdottomuudella maapalloa pelastettaisiin. Tai ehkä pelastetaankin. Ehkä vielä joskus koittaa ajat, kun  meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin palata hyvin vaatimattomaan elämäntapaan. En tiedä. Mutta hei, miten mie päädyin näihin ajatuksiin keveistä kesäajatuksista? Oikeastaan luonnonsuojeluhan voi mukavimmillaan olla sitä, että materian ja yltäkylläisyyden sijaan pysähtyy nauttimaan pienistä (oikeasti suurista) asioista kuten luonnon ihmeellisyyksistä. Oikeasti maailma on täynnä hauskoja asioita, joita voi tehdä sopusoinnussa luonnon kanssa: voi leikkiä, uida, tehdä retkiä, köllötellä, hellitellä, laulaa ja nauraa noin muutamia mainitakseni :).

Kesäistä mieltä kaikille!

(Niin muuten ei tämän tekstin tarkotuksena ole ketään syyllistää, vaan juurikin sanoa, että tämmösiä tavallisia mönkiäisiä olemme "maailman pelastus" - yrityksistä huolimatta :))

7 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen takki! Ihan varmasti toimii hyvin, huovutetut villavaatteet on ihanan lämpimiä. :) Ja kaikenlainen vanhan tuunaus on ihanaa, siitä tulee aina tosi onnistunut fiilis, kun saa jotain aikaan!

    Ja samoja ajatuksia ekologisuudesta myös täällä. :) Omilla valinnoilla on hyvä yrittää vaikuttaa ja asenne on se, joka välittyy myös omille lapsille.

    VastaaPoista
  2. Hieno hieno takki! waude! :)

    Eikös se ole ihan hyvä jos jokainen tekee edes jotain ekologista elämässään, vaikka ei ihan täysin ekoihminen olekkaan? :) Teillä on mun mielestä tosi ihana asenne tuohon ekologisuuteen, sellanen jotenkin tosi luonteva.

    Mulla on sama vika, mä olen kovin mukavuudenhaluinen! Kuumat pitkät suihkut ja auto! yksittäispakatut tuotteet ja vaikka sun mitkä... Mut meillä lajitellaan kuitenkin. :D kierrätykseen menee kaikki lasi, metalli, pahvi ja paperi. Sit on vielä energiajäte, kaatopaikkajäte ja biojäte. Vaatteitakin menee kirppareille tai pelastusarmeijalle. et jos jokainen tekee edes jotain vähän, niin ehkä se auttaa jo, vaikka ei välttämättä riitäkkään.

    Tosi on se, ettei yksi ihminen maailmaa yksin pelasta. Mut aina voi olla vähän avuksi. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, kiitos, kiitos!

    Tuuriekoilua aika paljon tämä meidän elämä, mutta kyllä tosiaan yritystä on. Toivon todella, että asenne tarttuu lapsiinkin. Toi Ellun viimonen lause olikin aika hyvä tiivistys "aina voi olla vähän avuksi".

    VastaaPoista
  4. Löysin sattumnalta blogiisi, ja haluan hieman kommentoida tuota ekoilujuttuasi. :) Ihanaa, kun niin moni on herännyt luonnonsuojeluasioihin; kiva jos se on muotia! Harmillista kyllä, paljon turhaa tavaraa myydään eko-liitteellä, saa olla välillä kaupassa tarkkana. Tuohon sinun listaan ekoteoista lisäisin vielä kasvisruuan ja ympäristöjärjestöt - edes jäsenyys jos ei aktiivinen toiminta tunnu omalta.

    VastaaPoista
  5. Hetkinen Nzqu tunnetaanko me :)? Joo olen aika skeptinen uusien eko-tuotteiden kanssa. Luotan mieluummin kirppareihin, vaikkei toki sieltäkään kaikkea saa. Olen monen järjestön rivijäsen. Vapaaehtoistyö kyllä kiinnostaa ja olen sitä joskus tehnyt, mutta nyt on vähän haussa, että mitä sitä alkaisin tekemään. En viitsi suin päin rynnätä vain tekemään jotain, mieluummin harkitsen mikä voisi olla hyvä juttu tässä elämäntilanteessa. Nykyään olen kasvispainotteinen syöjä, joka sillon tällön syö lihaa (pääasiassa luomua tai riistaa). Pitää käydä tutustumassa sun blogiin.

    VastaaPoista
  6. Ihana takki! Saa pikkumies kantaa ylpeydellä. =)

    VastaaPoista

Tervetuloa jakamaan ajatuksia rakentavassa hengessä kanssani!

Lukijat