torstai 29. heinäkuuta 2010

Matkailun jälkipyykit

Arki asettui melko helposti paikoilleen matkan jälkeen, minä toivuin taudista ja me olemme nauttineet täysillä kotona olemisesta. Unta tosin tarvitsimme kaikki pikkuisen enemmän muutaman päivän ajan matkan jälkeen. Vaikka matkalla tapahtui yhtä jos toista niin olemme silti todella tyytyväisiä, että se matka tehtiin. Opimme niin hyvässä kuin pahassa paljon uutta toisistamme, perheestämme kokonaisuutena ja tietenkin matkailusta. Tässä tekstissä pohdin vähän matkan antia kokonaisuutena.

Matkailussa yleisesti ja etenkin lapsen kanssa haastavaa on se, että kaikkiin tilanteisiin ei voi mitenkään varautua. Uudet tilanteet voivat tuoda eteen yllätyksiä, positiivisia ja negatiivisia. Etukäteen jännitin, miten poika mahtaa nukkua teltassa. En aavistanutkaan, että teltassa hän nukkuisi kaikista parhaiten, jopa paremmin kuin kotona koskaan. Yöjunissa taas oletin hänen nukkuvan hyvin niin kuin ennenkin ja aivan päinvastoin kävi. Joitakin asioita voi onneksi ennakoida. Meillä oli aina mukana vararuokaa ja juotavaa ainakin sen verran, että pojalle siitä riittäisi, jos kauppaa ei löytyisi ajallaan. Periaatteena oli, että kunhan poika saa syödä ja juoda kuten kotonakin, itse kyllä pärjäisimme tarvittaessa vaikka vain leivällä. Ea-laukku kulki tietysti myös mukana, mutta eipä sille mitään tarvetta onneksi ollut.

Koska lapsi oli matkassa, jätimme hurjemmat vaellukset luonnossa väliin. Sen sijaan nautimme siitä luonnosta, mitä leirintäalueiden lähimaastosta löytyi. Opimme, että meidän perhe nauttii ulkona olemisesta, retkiruuasta ja luontoasioiden ihmettelemisestä. Mielenkiintoista oli huomata, että päivä lapsen kanssa sujui sitä paremmin, mitä vähemmän katsoimme kelloon ja mitä enemmän olimme ulkona. Etenimme rauhassa askareesta toiseen ja kävimme nukkumaan, kun päivä alkoi tuntua täydeltä. Sellaisten päivien jälkeen poika nukahti parhaiten. Pojan nukahtaminen tuntui olevan eräänlainen mittari siitä, miten hyvin päivä onnistui.

Minulla on sellainen ajatus matkailusta, että haasteet ovat osa sitä. Koko ajan ei tarvitsekaan olla kevyt ja kiva olo. Jälkeenpäin saa sitten muistella, että ohhoh mistä kaikesta me selvisimmekään. En tarkoita nyt haasteilla sitä, että matkalla pitäisi hakeutua uhkarohkeasti vaarallisiin tilanteisiin. Järki on syytä pitää päässä, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki tehdään helpoimman kautta. Miten mahtava olo minulla olikaan esimerkiksi silloin, kun jaksoimme kavuta Oslossa sen ison mäen päälle. Samaa tunnetta en olisi saavuttanut, jos olisimme kulkeneet autolla. Luulen, että matkan haastavuuden vuoksi se tuntui niin täydelliseltä irtiotolta kodin arjesta. Pikkuisen extremeä saa olla! No ehkä meistä tulee jossain vaiheessa mukavuuden haluisia, emmekä odota matkailulta mitään muuta kuin ihana löhöämistä jossakin aurinkorannalla :).

Ihaninta matkailussa oli se, että olimme koko ajan yhdessä ja saimme kerrankin keskittyä vain toisiimme. Poika sai superpaljon läheisyyttä ja syliä matkan aikana. Oli ihanaa nähdä kuinka hän nautti uusien asioiden tutkimisesta, uusien ihmisten tapaamisista (aina hän tilaisuuden tullen ryhtyi flirttailemaan ;)) ja lukuisista karvaisista ystävistä, joita matkalla tapasimme. Hänen passiivinen sanavarastonsa tuntui kasvavan ja kävelytaidotkin kehittyivät. Kyllä kotiin tuli pikkuisen isompi poika kuin reissuun lähtiessä.  

Jatkossa jätämme ehkä yöjunailut väliin ja jätämme enemmän aikaa yhdessä paikassa olemiseen. Nyt voisimmekin keskittyä lähimatkailuun ja vaikkapa tehdä pieniä telttaretkiä luontoon. (Uhosin jo tuossa tämän päivän nukahtamistaistelun lomassa, jotta me muutamme nyt telttaan asumaan pysyvästi!) Reissun jälkeen olemme keskittyneet toistemme seuraan paremmin kuin ennen reissua ja tavaksi on jäänyt viettää aikaa enemmän ulkona. Tärkeitä asioita opimme ja tallensimme muistolokerikkoon!

9 kommenttia:

  1. Koko matkanne kuulosti tosi kivalta! Tietysti nuo oksennusosiot kaikkineen olisivat varmasti voineet jäädä väliin, mutta selvisitte niistäkin!!!

    Ja kiitos meidän viimeisestä seikkailustamme :) Mennäänhän taas metsään kun satutaan samaan kaupunkiin.

    VastaaPoista
  2. Yhteisistä pienistä haasteista matkan varrella varmasti oppii niistä omista rakkaistaan kaikista parhaiten.. ja siitä miten yhdessä perheenä selvitään. Teillä oli kyllä niin antoisa matka ja kaikki kuulostaa jotenkin niin täydelliseltä. :) Harvemmin sitä niistä auringossa löhöilyistä muistaa enää mitään jälkeenpäin.. teille jäi varmasti muisteltavaa loppuelämäksi. Ja se tieto, että selviätte <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos naiset! Ihanaa saada tuollaisia positiivisia kommentteja.

    Riikka: Kiitti teille, kun tulitte meitä piristämään! Hattu muuten löytyi siitä samasta paikasta, missä huomasin sen kadonneen. Mulla on komeet asfaltti-ihottumat :D.

    Jellona: Niimpä juuri, tärkein asia on se tieto, että me selviämme <3. Rattoisaa reissua teille!

    VastaaPoista
  4. Teidän reissuseikkailujen jälkeen pitäisi varmaan itsekin alkaa retkeilemään tytön kanssa, vaikkakin vain tässä lähimaastossa. Metsässäkään ei olla vielä oltu, vaikka se alkaa tuosta ihan nurkan takaa. Eväät vaan mukaan ja seikkailu voi alkaa. Pitänee ottaa ohjelmaan...

    VastaaPoista
  5. Niimpä ei sitä kauaskaan tarvi mennä saadakseen seikkailun aikaseksi :).

    VastaaPoista
  6. ;) Niimpä!

    Hyvä, että hattu löytyi!

    VastaaPoista
  7. Ihailen positiivista asennoitumistasi ja kykyäsi löytää ne pienet ilot kaiken keskellä!

    Mahtava reissu teillä varmasti oli - kuten joku jo sanoi, muistoja tuli varmasti roppa kaupalla enemmän kuin aurinkorannalla lököillessä.

    Sen olen itsekin oppinut, että poistuttaessa kotoa, on paljon paremmin aikaa ja voimia perheen yhteiselle olemiselle ja ne hetket tiivistävät perhettä.

    Aurinkoisia loppukesän päiviä =)

    VastaaPoista
  8. Oli kiva lukea teiän reissusta, taisi olla hieno kokemus! :) Tuollainen tapa matkustaa on varmasti todellinen irtiotto, kaukana arjesta. Norja olis kiinnostava paikka käydä, joskus minäkin sinne vielä reissaan.

    -Paula

    VastaaPoista
  9. Kiitos Paula! Norja on näkemisen arvoinen ehottomasti!

    VastaaPoista

Tervetuloa jakamaan ajatuksia rakentavassa hengessä kanssani!

Lukijat