maanantai 5. heinäkuuta 2010

Matka suurten äärelle häämöttää

Meri ja vuoret. Kaksi niin kiehtovaa, suurta ja samalla hyvällä tavalla pelottavaa. Niiden äärellä tuntee itsensä pieneksi ja nöyräksi. Niiden äärellä ajatukset alkavat lentää. Valtameren aalloilla onkin kevyt lentää, ajatukset eivät sinkoile edes takaisin kuten neljän seinän sisällä. Vaikka ei siihen aina valtameriä tarvita. Torstaina lähdemme kohti seikkailuja, jotka jännittävät paitsi vuorten ja meren takia myös pienen reissaajan vuoksi.

Matkamme alkaa junamatkalla Helsinkiin ja sieltä laivalla Tukholmaan. Vietämme päivän Tukholmassa ja illalla hyppäämme junaan, joka vie meidät Ruotsin halki Pohjois-Norjaan Narvikiin. Haaveena olisi käydä Lofooteilla asti. Pohjois-Norjan osuutta ei kuitenkaan ole tarkkaan suunniteltu, koska internetin kautta on hankalaa suunnitella. Uskomme, että asiat selviävät tarkemmin paikan päällä. Sen tiedämme, että Narvikista löytyy leirintäalue ja sieltä pääsee bussilla ja mahdollisesti laivallakin Lofooteille. Kotiin palaamme reittiä Narvik-Boden-Haaparanta-Tornio-Kemi-Lahti. Tuntuu aikamoiselta, mutta olen luottavaisella mielellä matkan suhteen. Ja kuten olen jo joskus aiemminkin maininnut, emme ole kiinnostuneita valmismatkoista. Julkisilla liikkuen kenenkään ei tarvitse stressata ajamisesta tai siitä viihtyykö lapsi autossa. Eikä meitä sido ohjelmanumerot vaan voimme liikkua ihan oman kiinnostuksen ja jaksamisen mukaan. "Muistakaa palata takaisin ennen kuin rahat loppuvat", neuvoi isäni. No mies voi sitten pestautua johonkin kalastuslaivaan töihin, jos rahat loppuvat ;).

No niin, mutta juuri nyt suurin haaste on pakata sopivasti tavaraa. Kuullostaa haastavalta meikäläiselle, joka tarvitsee vähintään rinkan jo yhtäkin viikonloppua varten. Soittimet täytyy valitettavasti jättää kotiin. Mikä olisikaan ollut ihanempaa kuin laulaa Norjalaista villapaitaa kitaran säestyksellä Norjassa. Höh. Narvikin leirintäalueelta nettisivun mukaan löytyy pesukone, joten vaatetta ei tarvitse ottaa kuin muutamalle päivälle. Jos ei löydy pesukonetta, olemme sitten haisevia ja likaisia suomalaisia. Meitä voitte sitten syyttää suomalaisten huonosta maineesta. Lastenrattaat, kantoreppu, teltta, trangia, makuupussit ja tarpeeksi lämmintä vaatetta. Eikös näillä pärjätä. Otan vastaan vinkkejä kokeneemmilta!

Hassua, että sitä tulee miettineeksi sellaistakin, että olemmeko me vastuuttomia vanhempia, kun tahdomme tehdä tuollaisen seikkailumatkan pienen lapsen kanssa. Minä olen kuulemma ollut vastaavalla reissulla saman ikäisenä kuin poikani. Siitä en tietenkään muista mitään. Meidän perhe reissasi aika paljon, kun olin pieni. Eikä meidän reissut olleet aina tarkasti suunniteltuja. Ei sitä käsittääkseni silloin ihmetelty. Onko aikamme henki jotenkin erilainen vai kuvittelenko vain? Olen luonteeltani seikkailija, vähän jänishousu-sellainen, mutta jännityksestä huolimatta hankkiudun ja joudun koko ajan seikkailuihin. Olen ollut muun muassa kaksi kertaa elämäni aikana jumissa Venäjän rajalla erinäisistä syistä (toisella kerralla alkoi ihan pelottamaan) ja aina olen jollain lailla päässyt kotiin. Lapsen kanssa pitää tietysti miettiä vähän tarkemmin ja ihan hölmöillen uhkarohkeasti ei pidä mennä.

Jotenkin minä vain luotan, että elämä kantaa....ja maalaisjärjellä pärjätään pitkälle. Seikkailuja kohti siis!

Ps. Kirjoitan sitten matkakertomuksen kuvien kera, kun palaamme kotiin joskus parin viikon päästä. 

3 kommenttia:

  1. Niinhän se tuntuu ajan henki olevan, että pienen kanssa on kovin vastuutonta matkustaa ylipäätään.. Minusta se on väärin. Siis tuo ajan henki :D
    Tottakai pieni lapsi on oikeutettu samoihin seikkailuihin kuin vanhempansakin. Ja vanhemmat ovat oikeutettuja seikkailuihin jos niistä pitävät. :)
    Haastetta se pikkuinen tuo matkalle aivan varmasti, mutta mikäs sen mukavampaa kuin nähdä uusia maisemia ja saada uusia muistoja sen oman lapsen kanssa <3

    VastaaPoista
  2. Matka kuulostaa kivalta! Ei ole yhtään vastuutonta lähteä lapsen kanssa tuolla tavoin reissaamaan, päinvastoin: opetatte lapselle pienestä pitäen, että on muitakin tapoja kuin valmismatkat turistirysiin.

    Hyvää matkaa teille, vaikka olettekin jo ties missä kun tätä kirjoitan. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia! Reissussa oli kyllä haastetta, mutta älyttömän antoisa ja ihana irtiotto arjesta se oli. Lähdemme varmasti reissuun toistekin :).

    VastaaPoista

Tervetuloa jakamaan ajatuksia rakentavassa hengessä kanssani!

Lukijat